Om PraktIT

Historien om PraktIT börjar för många år sedan. I grund och botten redan i slutet på 70-talet, då hålkorten åkte ut och kasettbanden lagrade data. Grannen hemma i Västerås visade runt på Aseas dataavdelning, där banden snurrade i stora skåp, och alltsedan dess ...

Själva programmeringen, att lösa den gordiska knuten, har alltid fascinerat. De första programmen på ABC-80 och Zinclair Z80 var svåra att få till - peek och poke - men space invaders visade en fantastisk möjlighet. Något senare fanns plötsligt färggrafik, på Apple IIc, i Amerika. Hemma var det fortfarande spel som pong och enkla försök till animeringar. Det första riktiga programmet, i Basic, för beräkning av seglingsresultat var en rejäl utmaning. Därefter vid Lunds Tekniska Högskola gällde VAX-VMS och persondatorer var leksaker. Gemensamt var dock ARPANET, med applikationer som Kermit. De gjorde att intresset på allvar vaknade för datakommunikation.

Redan 1989 började vi hjälpa till med datanäten. Många behövde dock hjälp, och det var inte möjligt att åstadkomma i en anställningsform. Så då bildades Petena AB för att just kunna hjälpa flera med dataservice. Vid den tiden var vi även betatestare för Novell NetWare, och kom tidigt (redan 1990) i kontakt med E-postens fascinerande revolution. Kort därefter började så småningom webb-tillämpningar ta form. NCSA Mosaic gällde som webbläsare, och kunde på sin höjd visa text i olika storlek och färg. Snart slutade man använda blinkande text...

Tillsammans med en god vän skapades ett mycket omfattande system för kursanmälningar och kursutvärderingar. Därefter utvecklade vi ett produktionsplaneringssystem för grafisk produktion. Vi kallar systemet för Workorder. Sista versionen 2.1 rullades ut 1997 och är fortfarande i drift. Grunden i att skapa hållbara system genomsyrar våra ibland långsamma satsningar, men det är så vi jobbar - idogt och ihärdigt, samt med absolut högsta driftsäkerhet och tillgänglighet.

År 2000, samtidigt som IT-bubblan sprack, bildades PraktIT AB, som ett samgående av resurser. Med en stabil kundbas har vi fortsatt att tillhandahålla dataservice och dataprodukter som främsta verksamhetsområde. Sedan 2008 håller det dock på att ändras, då vi nu lyfter den webbsatsning vi inledde 2004 till att mer renodlat tillhandahålla såväl dataservice som online-tjänster.

Framtiden

Att dataservicetjänster kommer att minska är en naturlig utveckling. Det är kostsamt att hålla med egen infrastruktur om man bara är ett par personer. Vår mobila vardag påverkar arbetssätten mer än vi anar. Idag går det utmärkt att sköta bankaffärer hemifrån, men många övriga tjänster är bara i början av sin utveckling. Grunden till det ligger i att verktygen för att skapa och använda gemensamma plattformar inte är fullt definierade. Det här håller dock på att ändras i och med webbens pågående standardiseringsarbete för gränssnitt. Av just dessa anledningar har vi sedan 2006 utvecklat en databasplattform och sedan våren 2008 förädlat plattformen med ett webbgränssnitt så att mindre arbetsgrupper med enkla medel får tillgång till en gemensam arbetsyta utan att det kostar skjortan.

Genom den här webbplatsen ser du direkt resultatet av våra strävanden. Bakom kulisserna snurrar ett högeffektivt dynamiskt system, där grundtanken är att interagera mellan användare, informationssystem och administrativa system. I grunden tror vi inte på att man ska lägga alla äggen i en korg, utan att systemen ska fungera som naturliga komplement till varandra - utan att skapa dubbelarbete.

 

Varmt välkommen till oss
hälsningar / Peter Strömblad

Milstolpar

mar 2020:
100% Företagskonsult

feb 2009:
.SE Registrar

höst 2008:
Utökar online-tjänster

vår 2008:
Grundlägger egen CRM & CMS

2004:
Koncernbildning

2003:
Företagsledningskonsult

2000:
Bildar PraktIT, inriktning dataservice

1996:
Sjösätter WorkOrder, produktions-planeringssystem

1994:
Petena AB bildas

1990:
Ansvariga för datanät och datasystem på Lunds Tekniska Högskola, Maskinteknik